Varje år byter Skellefteå kommun ut cirka 1000 av kommunens många armaturer. I år var det dags för Skelleftehamn att få ny belysning och valet föll på Cebe Belysning och armaturen Motion Street. Bland fördelarna med bytet märks bättre ljus, lägre energiförbrukning och minskade underhållskostnader.

Skellefteå kommun ansvarar för cirka 27 000 belysningspunkter fördelat på cirka 750 olika belysningsanläggningar runt om i kommunen. Göran Lindgren är arbets­ledare Belysning på Skellefteå kommun.

– Vi går igenom och byter cirka 1000 till 1200 armaturer per år. Utöver detta byter kommunen ut alla lampor i armaturerna cykliskt under en fyra- till femårsperiod. I är var det dags för att uppgradera belysning­en i Skelleftehamn där vi hade cirka 1000 armaturer av modell högtrycksnatrium. Belysningen är på gång- och cykelvägar samt i villakvarter och på genomfartsleder och armaturerna är på stolpar med 5, 8 och 10 meters höjd, säger Göran Lindgren.


Stora besparingar

Egentligen skulle man bara byta lampor i de befintliga högtrycksnatrium-armaturerna. Men problemet var då att man skulle behöva byta dem igen inom fyra år.

– Vi ska ju gå över till LED helt och hållet och jag tyckte därför det var lika bra att direkt nu byta ut armaturerna. I längden räknar vi med att göra stora besparingar, i form av minskad  energiförbrukning och lägre underhållskostnader. LED har väldigt lång livslängd och vi kan spara in på lampbyten. Idag har vi två skyliftlastbilar för detta tidskrävande jobb, men när vi helt gått över till LED-belysning kanske det räcker med en, säger Göran Lindgren och fortsätter:

– Med den nya belysningen kan vi också erbjuda de boende en tryggare och ljusare miljö. Med LED kan vi nu ha belysning på alla tre faser under dygnets mörka timmar. Med högtrycksnatrium sparade vi tidigare in på energikostnaderna genom att släcka ned en fas klockan 22 och ytterligare en fas kl 23.

Avtal med Elektroskandia

Sedan ett år tillbaka har Elektroskandia avtal på elmateriel med Skellefteå kommun. Det var därför naturligt att kommunen kontaktade Elektroskandia och deras ute­säljare Samuel Hedestig för förslag på ny belysning.

– Kraven på armaturerna var att det skulle vara modern teknik, hålla en hög kvalitet, ha bra energieffektivitet och en bra prisbild. Tillsammans med Conny Wallmark, belysningssäljare på Cebe Belysning, så föreslog vi Motion Street, en stolparmatur med assymetrisk optik anpassad för lokalgator, säger Samuel Hedestig.


Elektroskandia tog fram ljusberäkningar på en gata som exempel och offererade armaturerna.

– När vi gått igenom de förslag vi fått in på olika armaturfabrikat valde vi Cebe från Elektro­skandia, som vi tyckte kunde erbjuda det bästa alternativet, säger Göran Lindgren.

Tre modeller av Motion Street


Tillsammans tog man fram en leveransplan som innebar att armaturerna skulle levereras i tre omgångar, för att kommunen skulle slippa lagerhålla allt. Det var tre olika varianter av Motion Street beroende på stolphöjd samt olika typ av lins i armaturen, för ljusspridning beroende på om det är gång- eller cykelväg. Elektroskandia levererade även adapters som monterades på armaturerna för att passa stolptopparna på 48 mm.

– Leveranserna fungerade perfekt och vi började installationsarbetet i april och i slutet av juni var vi klara. Vi är mycket nöjda med samarbetet och resultatet. Ljuset är bra och armaturerna har snygg design. Nu planerar vi inför nästa år och det kan då bli flera Motion Street. Det är bra att gå in för en armaturmodell genomgående bland annat med tanke på framtida underhåll, avslutar Göran Lindgren.