I februari öppnade Friskis & Svettis sin fjärde anläggning i Linköping, Friskis Harvestad. Tornby El har utfört elinstallationerna i den nya fastigheten och Elektroskandia har levererat all elmateriel, däribland drygt 200 st armaturer av fabrikat Cebe.

– Vi samarbetar med Elektroskandia sen säkert 10 år tillbaka. Det fungerar bra, de har kunnig personal och snabba leveranser. Det är också en stor fördel att de kan hjälpa till med projektering av belysning. Därför var det självklart att välja Elektroskandia som materielleverantör när vi fick uppdraget att utföra all elinstallation i Friskis & Svettis nya anläggning, säger Stefan Johansson, ledande montör på Tornby El.

Elektroskandia projekterade belysningen

Bakom projektet ligger Mannersons Fastigheter som uppdragit åt Stångebro Bygg att bygga träningsanläggningen och ett elevhem i anslutning till Landeryds Golfklubb. Hyresgäster är Friskis & Svettis och golfklubben. Fastigheten är på cirka 2 000 kvm.

– Hösten 2017 fick vi en förfrågan från Tornby El på leverans av materiel till projektet. De ville även ha förslag på all belysning, såväl inom- som utomhus. Ruben Aslan, ljusdesigner på vår belysningsavdelning rekommenderade armaturer samt projekterade även anläggningen, säger Anders Davidsson, utesäljare på Elektroskandia.

Specialbyggda Indy-armaturer

Totalt omfattade projektet drygt 200 st Cebe-armaturer, 12 olika modeller, däribland 90 st av armaturen Indy.

– Då man ville se hur det skulle bli med Indy-armaturerna i de två hallarna så var vi ute och provbelyste med den. Normalt ligger Indy på 4000K, vilket man tyckte var lite för starkt ljus. Vi testade därför med en annan armatur som ligger 3000K. Den ger ett varmare ljus och det passade kunden bättre. Därför byggde vi om alla Indy-armaturer till 3000K. Det är en stor fördel att vi med vårt eget armaturfabrikat enkelt kan göra sådana här anpassningar, säger Anders Davidsson.

Energibesparing

Takhöjden i hallarna är 9 meter och armaturerna är nedpendlade och monterade på långa armaturskenor på cirka 3,70 meters höjd.

– Givetvis ville man ha en så energieffektiv anläggning som möjligt så belysningen är DALI-styrd och har närvarostyrning. Vi har ställt in sensorer på 300 lux, men om ingen är i lokalen dimras belysningen ned och släcks automatiskt efter en viss tid, säger Stefan Johansson och fortsätter:

– Vi har haft tre montörer i snitt inblandade i jobbet från start. Allt har fungerat, vi körde igång belysningen strax innan jul och nu är det slutbesiktigat och klart. Vi är nöjda med samarbetet med alla inblandade. Vi har mycket jobb nu och det är då extra härligt när allt flyter på, leveranser kommer i tid och man får den support som behövs när det gäller belysningsprojektering och ombyggnation av armaturer.